KANAL SİM’DEN BAYRAK RADYO TELEVİZYON KURUMU’NA ÇAĞRI

Hükümetin hiçbir yayıncı kuruluşla diyalog kurmadan aldığı ve 31 Aralık 2022 gece yarısı yürürlüğe giren ‘uydu yayıncılığına katkıyı azaltma’ kararı sonucu Kanal SİM’in Türksat yayınının kesilmesi sonrası ilk kez konuşan BRTK Müdürü Sayın Meryem Özkurt’un yaptığı açıklama kafalarda soru işaretleri yaratmıştır. Özkurt ‘DVB-T (karasal dijital) yayınların özel televizyonlara ücretsiz olarak sağlandığını’ iddia etmiştir. Oysa gerçek böyle değildir. Zaten BRT’nin özel TV’lere halihazırda böyle bir hizmeti olabilseydi, başta Kanal SİM olmak üzere özel kanallar bu mecrada da yer alacaktı.

Sayın Özkurt’un sözünü ettiği DVB-T şebekesi, geçmişte tamamen BRT tarafından hazırlanmış, ancak teknik eksiklikler nedeniyle Kuzey Kıbrıs’ın sadece belirli bölgelerine erişebilmektedir ve Eylül-2019 yılından bu yana hiçbir özel TV kanalının bu şebekeden yayını yoktur. Dahası, Covid-19 pandemisi döneminde Yayın Yüksek Kurulu’nun (YYK), özel kanallara destek amacıyla ‘bütün kanalların DVB-T şebekesine alınmasına izin veren’ kararına rağmen BRTK yönetimi ‘ellerinde cihaz bulunmadığı’ için bu talebi yerine getir(e)memiştir. Sözü edilen şebekede yalnızca TRT 1 ile BRT 1 ve BRT 2’nin yayınları vardır. Üç yılı aşkın bir süredir bu sistemde hiçbir özel kanalın yayını yoktur.

Yani özel kanalların Türksat uydusu dışında TV yayını yapabilecek bir mecrası ne yazık ki yoktur. Mevcut şebeke yeterli olsaydı, zaten BRT’nin AB hibesiyle yeni bir DVB-T projesine girişmesi gerekmeyecekti.

Bununla birlikte Kanal SİM’in uydu yayınlarının sonlandırılmasının hemen ertesinde, Kanal SİM yöneticileri BRTK Müdürü’nden sözlü olarak ‘erişimi kısıtılı olsa da mevcut DVB-T şebekesinde yer alan BRT yayınlarınından biri yerine mecrasız kalan Kanal SİM’in alınmasını’ rica etmiştir. Kanal SİM Yönetimi aynı gün YYK’dan da yazılı olarak ‘karsal dijital mecrada yayın izni’ talebinde bulunmuştur. Birçok mecrada yer alan BRTK’nın çok yaygın olmayan bu mecraya ihtiyacı yoktur, ama Kanal SİM’in vardır. Dolayısıyla YYK’nın izin vermesini ve BRTK yönetiminin de bu ‘ricamızı’ yerine getirmesini beklemekteyiz. Erişim sorunumuzu bütünüyle çözmekten uzak olsa da internet kullanmayan izleyicilerimize en azından ‘DVB-T seçeneği’ sunabilmemiz açısından bu talebe olumlu yanıt verileceğini ümit etmek istiyoruz.

Sayın Özkurt’un ‘Bütün özel TV’ler ücretsiz olarak DVB-T’den yayın yapabilir’ sözüyle anlatmak istediği bu olmalıdır. O zaman biz de başvurumuza olumlu cevap bekleyeceğiz. Eğer BRTK’ya ait ‘arızalı’ olduğu belirtilen encoder cihazının Kanal SİM tarafından sağlanması talep edilecekse, birkaç ay sonra başka bir DVB-T modeline geçileceği için ‘ölü yatırım’ olacak bu adımın atılması ekonomik akla uygun olmayacaktır.

Geçmiş yıllarda BRTK’nın frekans sorunu yaşayan bir özel TV kanalımıza ‘video kanalı’nı tahsis ettiğini hatırlatmakta fayda vardır. Yayıncı kuruluşlara izleyiciye erişim imkanı sağlamak bir lütuf değil, demokrasisi, çok seslilik, basın ifade özgürlüğü adına ciddi bir sorumluluktur. BRTK yönetiminin konuya bu bakış açısı ve iyi niyetle yaklaşacağına ve kamu yayıncısı olarak özel TV’ler konusunda empatiyle hareket edeceğine inanmaktayız.

Kanal SİM Yönetimi

3.1.2023

Bir cevap yazın